Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer în România și reprezintă 1 din 4 tipuri de cancer diagnosticate în rândul femeilor
15 decembrie, Buzău
Vineri, 15 decembrie, a avut loc la Buzău o dezbatere regională pe tema sănătății femeii. Evenimentul este parte din Inițiativa pentru Sănătatea femeii, o platformă de generare de idei pentru dezbaterea politicilor de îmbunătățire a sănătății femeii, din perspectiva impactului economic, în piața muncii, dar și cel social (familie, comunitate, aparținători minori) și sănătate (cu focus pe patologia cancerelor la femei).
Platforma își propune să genereze idei de politici publice dedicate care să poată fi promovate la nivelul autorităților publice, dar și să integreze un spectru cât mai larg de perspective asupra problematicii sănătății femeilor.
Afectarea sănătății femeilor nu este doar o problemă individuală, ci și o provocare societală cu repercusiuni extinse. Politicile publice în domeniul sănătății trebuie să abordeze o gamă largă de aspecte, inclusiv cele medicale, economice, de ocupare a forței de muncă, servicii sociale și educație. În acest context, o atenție deosebită trebuie acordată problemelor legate de cancerele la femei, având în vedere impactul semnificativ asupra societății.
România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește mortalitatea prematură cauzată de cancerele la femei. Deosebit de îngrijorătoare sunt cifrele referitoare la cancerul de sân și cancerul cervical, țara noastră înregistrând cea mai ridicată mortalitate prematură din Europa pentru aceste tipuri de cancer. Aceasta nu este doar o problemă de sănătate, ci și o problemă socială și economică. Accesul la screening și tratament, educarea publicului și promovarea stilurilor de viață sănătoase sunt doar câteva aspecte care necesită îmbunătățiri semnificative.
La dezbatere au participat: Constantin Toma (Primar, Municipiul Buzău), Lucian Romașcanu (senator, Comisia pentru cultură și mediu), Oana Matache (Viceprimar, Municipiul Buzău), Conf. Dr. Carmen Orban (Consilier de stat, Cancelaria Primului-Ministru) – intervenție online, Liliana Sbîrnea (senator, Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială), Simona Anghel (Director General, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Buzău), Claudiu Damian, (Manager Spitalul Județean de Urgență Buzău), dar și societate civilă, jurnaliști și experți independenți.
Câteva statistici care demonstrează că femeile din România rămân o categorie vulnerabilă în ceea ce privește riscurile de sănătate, cu un impact semnificativ asupra societății:
• Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer în România și reprezintă 1 din 4 tipuri de cancer diagnosticate în rândul femeilor;
• Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de deces la femei după cancerul de sân;
• România are cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer cervical din Europa;
• 1 din 2 bolnavi de cancer din România este de vârstă activă (mai puțin de 65 de ani);
• 1 din 3 angajați din România se confruntă cu efecte grave ale sărăciei legate de un potențial diagnostic de cancer;
• 9 din 10 persoane din România sunt vulnerabile financiar în cazul unui diagnostic de cancer;
• 49% din investigații și tratament complementar pentru cancer nu sunt acoperite de asigurare.
Surse date: INSP (date 2020); OCDE/European Observatory on Health Systems and Policies (2021); Povara cancerului și repercusiunile sale economice în România, Universitatea de Studii Economice București (ASE)
“Atenția noastră trebuie să fie îndreptată către o serie de măsuri esențiale în ceea ce privește gestionarea bolilor oncologice de către femei. Printre acestea se numără diagnosticul rapid, accesul la tratament și investigații sau programele de screening. Prin astfel de dezbateri putem identifica împreună propuneri de politici publice care să pună în centrul lor nevoile reale ale pacientelor”, a declarat Oana Matache, Viceprimarul Municipiul Buzău (co-organizator și ambasador proiect).
“Consider că pentru a vedea o îmbunătățirea semnificativă a sănătății femeilor din România avem nevoie de prevenție, precum și de campanii de educare și informare corectă. Totodată, programele de screening reprezintă instrumente necesare pentru o diagnosticare rapidă și în stadii timpurii ale bolilor”, a precizat Conf. Dr. Carmen Orban, Consilier de stat, Cancelaria Primului-Ministru.
„Avem nevoie de soluții de prevenție pentru bolile prevenibile. Dialogul instituțional și colaborarea sunt factori esențiali pentru îndeplinirea obiectivului principal, și anume îmbunătățirea sănătății femeilor. Cu cât suntem mai mulți implicați, cu atât vom reuși să generăm mai repede acea masă critică care va produce schimbarea. Fiecare entitate, indiferent dacă este vorba despre indivizi, companii, ONG-uri sau instituții guvernamentale, poate contribui la îmbunătățirea situației actuale”, a menționat Lucian Romașcanu, senator, Comisia pentru cultură și mediu.